Olimpijske igre - nova arhitektura Londona

15:01 , 1 Comments


Olimpijske igre kreću! I zvanično večeras, mada su prve utakmice već odigrane pre neki dan. Ženski fudbal doduše koliko sam shvatio je prvi startovao, pa ono izvinite dame sa kostobranima, ali realno ko to još gleda? Mislim neću da poreknem da su iste za nijansu ženstvenije od bacačica kladiva i diska i... ma bilo čega što se baca, ali daleko od dovoljnog da sad neko sedne i kao nešto gleda.

No, ono pravo, otvaranje, ceremonija i sve to tek večeras! I sad, većina zna čime se ja primarno bavim, i kako se tako zanimam i pratim ove svetske blogove o arhitekturi i dizajnu, hteo sam ovde da vam skrenem pažnju malo i na arhitekturu.


Moglo bi se reći da je Olimpijada jako zakoračila i u ovu oblast svojim takmičarskim duhom. Najveće svetske zvezde arhitektonske scene godinama pre Olimpijskih igara lome koplja ko će projektovati sve one objekte u kojima se održavaju sportska takmičenja. E sad, pošto se radi o prestižu, ali i pre svega o veeelikim parama, mislim da su barona de Kubertena malo ostavili iza sebe, pa ono “važno je učestvovati” ne da ne pije vodu nego... Šta ćete, od nečega mora da se živi.

1 коментара:

Centrifuga, NOA i urbana reciklaža


Neki od vas su do sada već čuli za konkurs ERSTE banke Centrifuga. Mada većina verovatno nije, što sam skapirao iz svakodnevne priče, kad onako uz put pomenem. Ne znam zašto je to tako, čini mi se da su se dosta izreklamirali, a i evo ponavljaju istu priču već šestu godinu za redom, nisu od juče. I dobra je priča, skroz. Onako korporativno odgovorna (al’ ovo zvuči!). Pa najpre sledi malo pojašnjenje cele priče.


Erste Bank a.d. Novi Sad podržava mlade i njihove inicijative u oblasti kulture u Srbiji programom donacija namenjenih neprofitnim organizacijama. Program se realizuje u partnerstvu sa Balkanskimfondom za lokalne inicijative — BCIF. Centrifugu, putem pisma podrške, podržava i Ministarstvo kulture informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

Cilj programa Centrifuga jeste da aktivira mlade od 15 do 30 godina da pokrenu kreativne kulturne sadržaje u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste Banka, osim na teritorijama gradova Beograd, Niš i Novi Sad. (znam, ovo zvuči kao ona jedna politička opcija ali čini mi se da nije to to). Sredstva su namenjena lokalnim, omladinskim neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama koje se kreativno bave pitanjima kulturnog aktivizma u svojim mestima. 

Ove godine se na konkurs pristiglo nešto više od 60 projekata. Za finansiranje je odabrano 7 projekata. Među njima je i projekat koji smo na ovaj konkurs poslali moje kolege i ja, pa ovde malo više o našoj organizaciji i samom projektu. 

11 коментара: