Olimpijske igre - nova arhitektura Londona

15:01 , 1 Comments


Olimpijske igre kreću! I zvanično večeras, mada su prve utakmice već odigrane pre neki dan. Ženski fudbal doduše koliko sam shvatio je prvi startovao, pa ono izvinite dame sa kostobranima, ali realno ko to još gleda? Mislim neću da poreknem da su iste za nijansu ženstvenije od bacačica kladiva i diska i... ma bilo čega što se baca, ali daleko od dovoljnog da sad neko sedne i kao nešto gleda.

No, ono pravo, otvaranje, ceremonija i sve to tek večeras! I sad, većina zna čime se ja primarno bavim, i kako se tako zanimam i pratim ove svetske blogove o arhitekturi i dizajnu, hteo sam ovde da vam skrenem pažnju malo i na arhitekturu.


Moglo bi se reći da je Olimpijada jako zakoračila i u ovu oblast svojim takmičarskim duhom. Najveće svetske zvezde arhitektonske scene godinama pre Olimpijskih igara lome koplja ko će projektovati sve one objekte u kojima se održavaju sportska takmičenja. E sad, pošto se radi o prestižu, ali i pre svega o veeelikim parama, mislim da su barona de Kubertena malo ostavili iza sebe, pa ono “važno je učestvovati” ne da ne pije vodu nego... Šta ćete, od nečega mora da se živi.

No, da ne smaram mnogo, realno koga još zanimaju sve neke arhitektonske priče i to kao ovaj je projektovao ovo, onaj ono... Mislim da mi arhitekti (arhitekte, kako god) malo previše dajemo svemu tome na značaju. Ljudima se zgrada svidi ili ne svidi a najčešće ustvari i nemaju neko mišljenje. Dobro de...

E pa ja ovde onda neću nikako da se osvrćem na imena i to, koliko je kvadrata, novca ili metara šta ti ja znam čega utrošeno u ovu ili onu zgradu. Možda samo da kažem, onaku uz put, da kad prođu ove igre, ovaj glavni stadion na kome je i planirano ovo otvaranje, ima lepo da raspakuju i razmontiraju pa više neće da bude kapaciteta 80 000 ljudi nego 25 000, jer realno im ne treba još jedan toliki stadion. Moš misliti ne treba im, aman, mi bi dušu đavolu za jedan takav, al mi beše nemamo fudbal za to, da. Ili da su već ponudili da refundiraju novac za 4800 karata za skokove u vodu jer oni iz gornjih redova u novom akva centru neće moći zbog oblika plafona da vide skakače. Da ne prozivam gospoju arhitekticu, ko je zna zna, zaigrala se malo ovde. Eto, te dve stvari mi bile interesantne.

A sad samo fotografije, kako kažu više od reči i to 1000 puta. Izdvojio ovde sa inostranih blogova i lepo složio, da vidite gde će se ovih dana boriti i naši plavi (ili kako ih sad već zovemo) za medalje. Znate kako kažu na reklami, čekamo stotu medalju za Srbiju. A meni sve nešto miriše da će tu stotu neko da nam upuca, no videćemo.

_olimpijski stadion






_akva centar






_košarkaška arena






_velodrom






_arena za streljaštvo






_rukometna arena






I baš da vidimo da li će ovi večeras uspeti da dostignu ili čak i prestignu otvaranje prethodnih Olimpijskih igara. Realno, Kinezi su izmislili vatromet...


Fotografije su preuzete uglavnom sa sajtova ArchDaily i Architizer.

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

1 коментар: