Atentat na knjige - Mali mi je ovaj grob!

Ovih dana se u medijima digla prašina oko nove drame Biljane Srbljanović "Mali mi je ovaj grob". Uslovno se digla (da izvinete), koliko uopšte može da se digne prašina oko jedne knjige u Srbiji. A i sve mi se čini da skaču i dižu je neki koji knjigu nisu ni pročitali, nemaju nameru da je čitaju, kao što izgleda ne čitaju ni druge stvari.

Drame inače nisu nešto što bi meni privuklo pažnju u pisanom obliku. Ok na sceni. Ako se dobro sećam poslednji put sam drame čitao u gimnaziji, Čehovljevog Ujka Vanju i Beketovog Godoa. Pa mi je onda ova drama došla kao osveženje a i skroz mi je opravdano Biljanom Srbljanović nastaviti ovaj niz, koliko god to delovalo pretenciozno nekima.



Drama govori o čuvenom Sarajevskom atentatu, o Gavrilu Principu i Mladoj Bosni. Ali i o Srbiji u tom, nekom još davnijem pa i sadašnjem trenutku. O nama. Ili tačnije, da citiram autorku: "Ali i pored svega toga, ova drama nije ni istorijska ni politička, ona ne govori o događajima, nego o ljudima." Pročitao sam je u jednom dahu i meni se dopala. Ako se i ne slažem uvek sa stavovima autorke (što je najnormalnija stvar) ovde sam u potpunosti na istoj strani.

Ono o čemu ovde želim da pišem ipak nije sam sadržaj drame. Nisam verovatno kompetentan za dublje analize, i opet svako treba delo da doživi na svoj način. Uzmite, pročitajte pa komentarišite ako hoćete. Meni je bila zanimljiva priča koja je pratila moj dolazak do knjige.

Živim u Kragujevcu. Na sat i po vremena vožnje od Beograda, pa opet kad se gore izda neka knjiga moramo da čekamo nekoliko dana da je dopreme do naših knjižara. Ok, nisam toliko bio nestrpljiv ovog puta priznajem, dan tamo ili vamo, ali ima situacija kad bih neku knjigu hteo odmah. No dobro. Otišao sam u knjižaru gde inače pazarim najveći broj knjiga dva dana pošto je drama objavljena i dobio informaciju da je očekuju sledeće nedelje. Ok. Dosta ljudi se raspitivalo pa mi je prodavačica obećala da će ostaviti jedan primerak za mene, za svaki slučaj. Ok opet. Sledeće nedelje mi je i javila da dodjem po nju.

Knjiga me je uredno čekala u magacinu, što se ispostavilo kao dobra stvar. Naime, prethodnog dana je u knjižaru stiglo oko 300 knjiga, različitih naslova. Dostavljene su Post Expresom ili nekom drugom službom za dostavu. Igrom slučaja (ili ne baš) na deo knjiga je prosuto "nešto" crveno. Kao krv. Na deo, baš i samo na deo koji je zahvatao jedan jedini naslov - "Mali mi je ovaj grob". Ne znam koliko je ovih knjiga bilo poslato ali mi je rečeno da su samo dva primerka ostala "neoštećena".

Sve to ne bi bilo ni malo čudno da se ne radi o delu koje je i pre samog objavljivanja izazvalo pažnju i o kome, kao što rekog, negativno pričaju mnogi koji ni ne planiraju da mu daju šansu. Nekako mi onda baš bode oči priča o slučajnosti. A i onako mi baš romantično ili romantičarski zvuči priča o atentatu na knjige koje govore o atentatu. Jer ono za šta se Gavrilo borio je upravo sloboda, koju nije dosegao, koja mu je oduzeta i formalno posle atentata. Na isti način je neko oduzeo slobodu i knjigama, slobodu govora, posredno slobodu govora autorke. Kao što mi se čini da su pod znakom pitanja i slobode svih nas, formalno i neformalno. Jer ove dve knjige koje su ostale su samo šapat ali će ipak, nadam se, uspeti daleko da se čuje.


Komad je sinoć premijerno i izveden u Beču. Čitao sam da je doživeo ovacije. Ja bih sigurno aplaudirao. Moj primerak knjige mogu da pustim dalje u promet, kao proglas ili šta god, ako uopšte neko ovde i bude hteo da čita. Jedino mi je malo ipak krivo što nije u pitanju neki treći primerak, onaj sa crvenim mrljama, umazan krvlju. Ali da bude čitljiv!

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

4 коментара:

  1. Pa upravo je dragi moj, knjiga i spisateljicino tumačenje iste orvelijansko prekrajanje istorije. Spisateljica ne krije da je onome u šta je Gavrilo pucao suprotstavila "jednako" zlo koje samu ideju slobode svodi na apstraktnu ravan.

    ОдговориИзбриши
  2. Jovane ja je juce nisam nasla i zato sam uzela Kusturicu i Stendala tako da sam premasila ovomesecni budzet. Kad budes krenuo do teretane plizzz dobaci mi. Sto bi reko Bogoljub Karic "nisam čitao knjigu, ali ću je pročitati, znate ja brzo čitam" kiss

    ОдговориИзбриши
  3. sjajan tekst! ja ne verujem u slucajnosti :) a nemam knjigu, pa kad Milica brzo procita...dobaci i meni. da taj jedan primerak procita nesluceno mnogo nas, mozda osvojimo bar deo slobode :)

    ОдговориИзбриши
  4. Tvoja je "neobelezena"... Bummer :) hihi
    Prihvatam preporuku... Kupujem... A jel bi se i Mili mojoj dopala? sta mislish? :)

    ОдговориИзбриши