Preživeti januar... i celu godinu!

21:28 2 Comments

Ove godine nisam pisao Božićnu poslanicu. Nisam bio nesto inspirisan. Svake godine ista stvar. A i opet sam "pao na postelju" ovih prvih dana ove nam nove godine. Išao sam sa devojkom u Grčku, u Atinu, na doček kod braće Grka. Bogovima pod Akropolj. Pa da ih ne mešam sa Hristom, ne ide.

I počastili se tako mi jedno veče u nekoj taverni, pravoj grčkoj pravoslavnoj, u centru na Plaki. Počastili se al nas i braća Grci počastili pride pa smo se lepo otrovali, onako romantično u paru, pa evo sad još čistim creva od ko zna čega. Moš misliti koje bi razmere primila vest da su se nedajboze neki Nemci otrovali u sred Skadarlije! Al nismo mi Srbi Nemci. A nisu ni Grci ko mi, nego su i gori od nas (bar su im bolnice gore od naših), tako da sad verujem da je iskreno kad se kao obraduju kad čuju odakle smo, sve u fazonu : "Ah, brothers!"

Nego, prođoše i ovi praznici. Za mene dan više, šta ću, pa na posao nazad sutra tek. Kažu sad u nove pobede i da se preživi "najduži mesec u godini".



U januaru na sve strane bruje kako je to najduži mesec u godini. Čudna mi čuda, 31 dan, standarno, ništa neobično. Nego valjda to što nam je posle ovih silnih slavlja, dočeka, prasića i ruske salate, potreban najdublji šlajpik za januar pa su potrebne prave akrobacije za održavanje ravnoteže do prvog. A ove godine nas još već prvog januara dočekali sa novim cenama pa nam ga još produžili.

Ok, kad se pregura januar i februar bi nazvali najdužim, da se ljudi lepo oporave od dugogo januara. Al februar ih zajebao pa je vidno kraći i baš ne ide da mu nakače taj epitet.

U martu se spremamo za proleće pa nam tako padne na pamet veliko spremanje. I ako slučajno rešimo da ove godine promenimo tepih, jer je stari za ove 34 godine odslužio i bogu i narodu, ima da nam se oduži mesec skoro koliko i radni vek tepiha.

Za april i maj nam se ponavlja priča sa početka godine, samo što je sad Isus vaskrsnuo a seljaci tradicionalno digli cene jaja i prasića. Al nije srpski da se nešto ne prikolje, a i opet ide salata - ruska naravno, zbog tradicionalno dobrih bratskih odnosa dva naroda.

Ono pred leto se oduži jun, malo što nismo navikli na nadolazeće temperature a malo ako si nedajbože rešio ove godine na more da ideš pa ti se sve pomuti gledajući cene aranžmana. A u Srbiji sve nešto nemamo para a na more se mora, jbg tako pričali po agencijama prošle godine. Pa onda dugo kreneš da otplaćuješ i da se pripremaš za odmor u najdužem ti julu koji ti se oduži od samog putovanja i propratnih troškova da ti je potreban ceo dugi avgust da se oporaviš od njega.

Septembar je tradicionalno najduži mesec u godini jer deca kreću u školu pa treba obezbediti knjige, pribor i sve što ide uz to. A da ne spominjem i da je paprika naglo poskupi tamo negde pred kraj meseca pa nam ajvar svima oduži mesec onako muški.

U oktobru već treba da se misli na zimu i kako se grejati, jer realno, mi Srbi smo pre kao onaj cvrčak a ne kao mrav, pa se drva, ugalj, ili štek da se plaća gas, struja ili šta već, sprema tek kad zagudi pred vratima. I tako nam se neviđeno oduži oktobar.

Zadnja dva meseca u godini nam oduže sveti sveci, što za pripremu slava što za poslatke koje tradicionalno treba poneti, pa svi nešto nervozno zapliću nogama kad ih bace onako pod sto. Samo dok se ne iznese predjelo, da se razumemo. I onda tamo oko Svetog Nikole već kreće da nam se smeši najduži januar i sve u krug.


Pa mi se sve nešto čini da će i ova godina, kao i ova prošla, i ona pre nje, ma ko i svaka godina u Srba biti baš baš duga. I kao da mi Srbi živimo, bar prividno, duže od ostalih naroda i narodnosti. Pa onda i ne čudi što imamo i dve nove godine, kad nam već vreme teče tako polako i sve ide nadugo. Onda realno i treba da imamo i više praznika, jer ispade da je tačno da mi mnogo radimo i mnogo smo vredan narod. A ako niste još bacili pogled na kalendar 15. februar - Dan državnosti Srbije ove godine pada u subotu. Al ne brinite, ne radi se ni u ponedeljak. Kad nam je cela godina duga, da nam budu dugi i praznici!

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

2 коментара:

  1. Ma cekaj malo, to za drzavne praznike sad vazi samo za drzavne firme... Zaposleni u privatnom sektoru ima da gude i gude... "Dezuramo" za Bozic, Uskrs i tako redom...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam imao duge spojene praznike u privatnom sektoru. Ali sam zato imao i duge spojene radne vikende u nizu pre toga. Kod nas vazi pravilo - posao se zavrsava pa se posle odmara. Tako da se dogovaramo oko svega i ja sam zadovoljan, konacno. A pre 2 god. sam radio i na Bozic, da. Znam kako je...

      Избриши