Pekara

Prošle subote sam, nakon što sam "zatvorio" dve kafane i pokušao da provedem više od nekih pola sata u gužvi jednog od lokalnih klubova, tradicionalno završio u pekari. Tamo sam onako dobro zagrejan (logično) odneverovao kad sam za susednim stolom video tri momka kako listaju Saramagovo Putovanje kroz Portugaliju. (Knjiga je obimna, imam je na polici i samo sam je parcijalno čitao. Kako mi je neko nedavno objasnio, doduše za drugu knjigu, odlična je za, uporedo čitanje uz neku drugu primarnu knjigu. Osim ako niste baš navučeni na putopise. Ali Saramago je Saramago - za respekt.)

U utorak sam, baš ispred iste pekare, prošao pored uličnog svirača. Ne onog što je do skoro bio jednini u Kragujevcu i o kome su svi već pisali, što bira repertoar za nespretno ali upečatljivo razvlačenje harmonike. Istina, pre dve, tri nedelje sam ih slušao kako zajedno sviraju Tamo daleko, al sad je ovaj svirao sam trubu. Po ovoj hladnoći svirao je Besame mucho. Leglo mi baš, valjda zbog svega, zbog pekare, hladnoće, onih što su listali Saramaga baš tu, a i dosta čitam zadnjih dana pa me ponelo izgleda. Ulepšao mi dan. Sago sam se i ubacio 40 dinara (toliko sam imao a da je ispod apoena od 200).

Onda je juče bio vašar. Jedva sam se provukao kroz gužvu. Red tezgi je bio duži nego ikad. Na njima svašta, da ne nabrajam. A povećan broj prodavaca me je samo vratio u realnost, koliko sve više ljudi nema posao i kako se bore i eto prodaju onima koji sve manje imaju novca za kupovinu.

Ispred pekare montažna tezga trese se na vetru a na njoj untercigeri u raznim bojama: bela, plava, tradicionalno vojnički maslinasta. Iza se čovek trese umotan u jaknu. Slika Srbije. Hladno, ledeno, da se treseš.


U Majdanpeku nisu imali struje ni vode duže od 3 dana. U Srbiji se ne čita Saramago, ne čita se ništa. U Srbiji se ne sluša Besame mucho, sluša se... Al doći će proleće jednom valjda. Da se bar ne tresemo. Znate kako kažu, posle kiše dodje duga. A da, skinite one transparente za Lukasov koncert. Trebaće vam za sledeću godinu. Tradicionalno!


jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

4 коментара:

  1. Surova realnost.Nazalost tih par dana u Majdanpeku zbog kvara na dalekovodu je nezaboravno,pogotovo onome ko je to licno proziveo.

    ОдговориИзбриши
  2. Pa Jovane,trebao si objaviti i to sto si iskucao.Nista nije dovoljno mracno za ove ljude sa zatvorenim ocima.Mogao bih da im otvoris oci barem malo :)

    ОдговориИзбриши