Srećan Prvi maj! Pardon, januar!

22:02 1 Comments


Hteo sam da napišem tekst u fazonu kao rekapitulacija godine, neki događaji iz još ove 2011. i to, kao… Pa sam onda naleteo na nekoliko tekstova o Novoj godini i o dočeku i svemu tome i naleteo na dva komentara.

Komentar 1: smorio je fazon „mrzim novu godinu“...

Komentar 2: smorilo je i „kuda ćeš za novu“

E ovde nisam znao šta da lajkujem, prst gore za jedan ili za drugi. Realno pojma nemam, ja bih možda za oba ali to mi malo kulovski. Sve u svemu, skontao sam da je smorilo sve i da je jedino ispravno da ne napisem ništa o Novoj godini, da se manem tih stereotipa tipa dogodilo se 2011. (gde mi uopšte i pade na pamet!?) ili ono kao Bane Bumbar, te 2011. i to, mislim kod njega je još i bilo cool a sad... O dočeku i da ne pričam!

A znate ono iz Otvorenih vrata, kad kite jelku za Prvi maj „Zato što mi je dosta svih tih bezličnih praznika koje nam naturaju zadnjih 50 godina! Šta ja ima da slavim ustanak tekstilnih radnika u 19. veku? Ja ću da slavim šta ja hoću!“ E pa isto tako su nam sad dosadile i sve pozitivne i negativne priče oko Nove godine, pa ću ja za ovaj praznik lepo da obrnem ovo iz Otvorenih vrata i da lepo pitam: Gde ćeš za prvi maj?



Jedva čekam Prvi maj, uvek, svake godine. Kao klinac sećam se da je za taj praznik puštan vatromet sa zgrade opštine i da smo stalno smarali roditelje da nas vode da gledamo. Nekad je to bio doživljaj, nije kao danas kad možeš nekakve rakete da kupiš za pristupačne pare i da sam sebi napaviš vatromet kad i gde hoćeš. To je bilo tad i nema više do sledeće godine. Sad su ga kod nas u Kragujevcu malo pomerili, za 6 dana, na dan grada ali dobro. Meni nekako to nije to. Danas moraju da puknu silne pare i da dovedu neku „muzičku zvezdu“ da bi skupili ljude a ono nekad samo vatromet i opet sve ispred opštine puno. Ne znam u čemu je fora, ali valjda splasnuo entuzijazam, šta li je.

Pa onda, sutradan ujutru idemo lepo na uranak. Baš rano, nešto ne verujem da bih se danas budio tako rano, ali tad sam insistirao a idemo do hotela Šumarice. A tamo su delili besplatno kačamak. Da, kačamak. Znam, jeste soc varijanta i sve to, ali meni je kao klincu taj kačamak bio preukusan, najbolji na svetu, 100 puta bolji od onog kad ga majka spremi kod kuće (sad kapiram da nema šanse da je bio bolji).


I uvek sam zavideo onim malo starijima koji su već dovoljno odrasli da mogu da odu sami na vatromet i posle da idu u grad i na kraju pravo iz grada na uranak. Jedva sam čekao da i ja dodjem u te godine, ali nekako je sve to sa vremenom prošlo, splasnulo sa tim entuzijazmom i sve oko praznika.

Reći će neki i da je opet Prvi maj komunistički/ socijalistički/ šta ti ja znam praznik, ali ja mu ne bih lepio nikakve etikete. Meni je cool i dan danas, ono lepo odeš sa društvom negde u neko selo, raspalite vatru, bacite meso na rešetku, popijete po koju i milina. Šta tu ima loše? Kom se ne sviđa, ne mora. Kao ni za ovaj sad praznik (rekao sam neću o njemu). Sve mu dođe na isto. Prvi je prvi, maj, januar, april... dodaš faktor vremenskih uslova i proslavljaš (ili ne) u skladu sa tim!


Srećni svi praznici!!!

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

1 коментар: