Božićna poslanica!


Napomena: sad malo nastupam ishitreno i ko je baš baš religiozan ne mora da čita!

Znate kad krenu kojekakve vladike, patrijarsi šta ti ja znam koji sve i nemam ni pojma da li im se titule pišu velikim slovom i nešto me baš briga i da se pišu...Kad krenu ono o nekom miru i blagostanju i najnovije naleteo na netu pre neki dan kako je božji sin došao na zemlju i doneo mir, pa što bi Mahlat rekla vidim već 2011 godine sve nešto mir u svetu. E vala baš jeste, ali mir po Vesni Da Vinči!


Ratovi na sve strane, i u tih jedno 2011 godina svaki neki, skoro svaki vođen na verskoj osnovi, a samo su one krstaške nazivali pravim imenom pa još ih i glorifikovali. Pa i ovo danas, svi „mi“ verujemo u jednog i jedinog boga pa ga zovemo samo drugačije, neko 'vako neko 'nako, Alah, Bog, frakcije prema strani, sveta ali isto. Tako da i ovi džihadi mu dođu na isto što i krstaški ratovi!

E pa danas još kad sam video ispred naše crkve časnu sestru (a svaki put kad vidim neku od njih zapitam se da l' je stvarno časna ili je od nekog greha pobegla u crkvu) kako skuplja prilog za crkvu bilo mi u fazonu ma daj! Video onako iz kola, uz put. Al sam lepo video ispred nje pohabanu kutiju, svaka čast scenografu, al se nešto zeznuo što nije isparkirao i one silne džipove i dugačke automobile iz crkvene porte koji onako vire ispod onog Vladičanskog dvora. A za dvor da ne pričam, sav u mermeru, iskoćio skroz na ulicu, jedva se crkva vidi od njega (a crkvu kao građevinu još i poštujem), pa ceo grad priča kako je ruglo i niko sem njih što se baškare u njemu nije spreman da ga „aminuje“. Ako, njima njihovo dosta.


Da se razumemo, nešto sam danas puko, kao praznici su, al meni ko da i nisu. Ni u meni nešto tog mira nema. Radno na sve strane, pa i sutra, al valjda je i to pošteno. Ono, popisan sam ateistički pa šta ima da ne radim za Božić!

Al jednu stvar mogu! Mislim znam da nikom nema ništa da bude i da niko neće nikako da odreaguje ali brate, ovaj post na današnji dan je stvarno mnogo. Za mene bar! Negde sam čuo da je post valjda uzdržavanje od užitaka i šta ti ja znam, al se kod nas to svede samo na ono šta si pojeo, a rakiju će lepo svi da ugreju, a i u hrani će da uživaju i to vrlo, pa većina ne misli baš baš skroz ono „nema ništa bez mesišta“. A kad malo bolje razmislim, gde i kako živimo, pa mi postimo cele godine, hoću reći cele godine se manje više od nekih užitaka uzdržavamo, nikad skoro dobrovoljno nego što se mora. E pa ja ne mogu još i danas, nije da ne mogu nego neću, a taj bog, čiji god da je i kako god ga zvali, ako hoće nek me kazni kako god hoce, ja sam upravo završio sa čokoladom i mogu da vam kažem da me i to iznerviralo. Ni Najlepše želje nisu što su nekad bile, neko novo fancy pakovanje a kad ga okreneš ono 75g...moraću da načnem još jednu da se dopunim do 100! Ajd u zdravlje i kako ono ide:


Mir Božji, Hristos se rodi! (valjda je ovako pravilno)

A-HA!!! (ovo je umesto amin)


*fotografije, sem prve, su deo konceptualne izložbe „Gospode pomiluj“ Biljane Cincarević

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

9 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. ja pomislih danas, a ti rece - post je i duhovni (mentalni), a ne samo fizicki. A i fizicki nije samo uzdrzavanje od masne hrane, vec i od fizickih uzitaka, nego kome mi da pricamo, kad smo, sto rece, popisani kao ateisti. Zar da mi, nevernici, ucimo vernike...

    ОдговориИзбриши
  3. IdiJote! da ne znam da jesi ( :)))) pitala bih te da li si krshten! :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Ko krsten, ja krsten? Meni su roditelji ostavili opciju da biram religiju kad postanem svestan i hvala im za to :) Srecni praznici!

    ОдговориИзбриши
  5. Mogu ti reci da ni noblice nisu lose da se omrsis- ogresis :p. Super piskaras drugar!!!!

    ОдговориИзбриши
  6. I ovaj tekst bas nije bio dug, prihvatam sugestije mada mi je ponekad bas tesko da se skratim :)

    ОдговориИзбриши
  7. Prva fotografija mi je genijalna, čak nije ni nameštena :)
    Popovi su stvarno preterali, to se slažem, vozni park im je izuzetno "skroman".
    poz

    ОдговориИзбриши
  8. Tako i ja gledam na tu temu, svaka cast za tekst!

    ОдговориИзбриши
  9. Tekst je genijalan! Sve napisano je surova istina, a Biljana me odusevljava svojim idejama, slike zaista govore vise od 1000 reci :)

    ОдговориИзбриши