Centrifuga, NOA i urbana reciklaža


Neki od vas su do sada već čuli za konkurs ERSTE banke Centrifuga. Mada većina verovatno nije, što sam skapirao iz svakodnevne priče, kad onako uz put pomenem. Ne znam zašto je to tako, čini mi se da su se dosta izreklamirali, a i evo ponavljaju istu priču već šestu godinu za redom, nisu od juče. I dobra je priča, skroz. Onako korporativno odgovorna (al’ ovo zvuči!). Pa najpre sledi malo pojašnjenje cele priče.


Erste Bank a.d. Novi Sad podržava mlade i njihove inicijative u oblasti kulture u Srbiji programom donacija namenjenih neprofitnim organizacijama. Program se realizuje u partnerstvu sa Balkanskimfondom za lokalne inicijative — BCIF. Centrifugu, putem pisma podrške, podržava i Ministarstvo kulture informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

Cilj programa Centrifuga jeste da aktivira mlade od 15 do 30 godina da pokrenu kreativne kulturne sadržaje u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste Banka, osim na teritorijama gradova Beograd, Niš i Novi Sad. (znam, ovo zvuči kao ona jedna politička opcija ali čini mi se da nije to to). Sredstva su namenjena lokalnim, omladinskim neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama koje se kreativno bave pitanjima kulturnog aktivizma u svojim mestima. 

Ove godine se na konkurs pristiglo nešto više od 60 projekata. Za finansiranje je odabrano 7 projekata. Među njima je i projekat koji smo na ovaj konkurs poslali moje kolege i ja, pa ovde malo više o našoj organizaciji i samom projektu. 

Neformalna organizacija arhitekata (NOA) formirana je 2011. godine. Grupu čini 5 mladih arhitekata sa područja grada Kragujevca: Đorđe Milovanović (koordinator grupe), Tamara Popović, Jovan Grbović, Marko Muždeka i Lazar Tucaković. Konkurs Centrifuga je prvi na kome smo učestvovali.


Osnovna ideja nam je bila da se pokrenemo u realizaciji kreativnih ideja i da preko, na početku, malih projekata iste sprovedemo u delo. Želimo da unapredimo i prezentujemo arhitektonsku praksu kroz pokretanje akcija u javnim prostorima na području grada Kragujevca. Da afirmišemo i pokrenemo kreativnu, mladu, lokalnu scenu, okupljanje preduzimljivih i društveno odgovornih aktera – stručnjaka u oblasti kulture i umetnosti, kao i širenje njihovog uticaja kroz zajedničko, vaninstitucionalno delovanje. Ili jednostavno, da pokažemo da neke ideje, uz malo truda i angažovanja, i odve mogu da se sprovedu u delo.

Naziv projekta je Urbana reciklaža - reaktivacija mikro celine Milošev venac 1 u Kragujevcu. Početni korak u izradi ovog projekta je bilo pronalaženje i mapiranje specifičnih nedovoljno iskorišćenih gradskih prostora koji pružaju mogućnost novog zajedništva. Malim, budžetski ograničenim intervencijama na takvim prostorima, radimo na njihovoj reaktivaciji i reidentifikaciji. Pružamo im nove sadržaje i na taj način ih činimo zanimljivijim i privlačnijim građanima, neposrednim korisnicima.

Kako je jedan od zadataka ovog konkursa aktivacija i uključivanje mladih, od više uočenih lokacija izabrana je lokacija Milošev venac 1, konkretnije dvorište Prve kragujevačke gimnazije. Želeli smo da prilikom sprovođenja eventualne intervencije uključimo što veći broj učenika gimnazije i na taj način im, sopstvenim primerom, skrenemo pažnu na značaj i mogućnosti aktivizma.



Naša zapažanja o nedostacima konkretnog prostora potkrepljena su rezultatima ankete koju smo sproveli među učenicima, na uzorku od oko 100 ispitanika. Rezultati su nam pokazali da učenici smatraju ovaj prostor izuzetno bitnim, ali i da on ima dosta nedostataka, pre svega po pitanju nedovoljne opremljenosti i neadekvatnog održavanja. Takođe, većina učenika je pokazala spremnost da učestvuje u sprovođenju arhitektonske akcije na ovom prostoru.



Još jedan od zadataka koji smo sebi postavili je smišljanje intervencije koja bi mogla da uključi što veći broj ljudi u realizaciju a ne samo u naknadno korišćenje. Stoga je prvi predlog intervencije formiranje urbanog mobilijara od elemenata, modula. Osmišljen je osnovni element – jastuk od pletenih džakova ispunjenih pločama stiropora. Jastuk je na sva 4 ćoška probušen metalnim okruglim prtenovima. Provlačenjem kanapa kroz ove prstenove jastuke je moguće međusobno spajati i formirati različite elemente: dušek, stolica, fotelja, sofa, ležaljka... Formiranje elemenata je krajnje jednostavno i upravo je ovo segment u kome bi se uključili učenici gimnazije i iskazali svoju kreativnost.




Drugi vid intervencije proizašao je iz same lokacije. Na prostoru dvorišta gimnazije uočen je betonski plato koji trenutno nema nikakvu funkciju. Ovaj prostor je prepoznat kao odličan za postavljanje 3 improvizovana stola za stoni tenis izrađenih od drvenih paleta (postolje) i tabli pričvršćenih za njih (prema skici). Na ovaj način bi se učenicima pružila i mogućnost rekreacije u slobodno vreme, na odmorima, posle časova...


I nekoliko fotomontaža koje prikazuju formiranje novih ambijenata.




Realizacija projekta planirana je za prvu nedelju septembra, čim se đaci vrate u školu, lepo vreme još traje a školske obaveze još nisu pristigle. U realizaciji će nam pomoći i Đački parlament Prve kragujevačke gimnazije kao i Gradska uprava grada Kragujevca koji su nam već dali odobrenje i saglasnost na ovaj projekat. A više o ovom projektu i nadam se i o nekim sledećim možete videti na blogu Neformalne organizacije arhitekata – NOA.


jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

11 коментара:

  1. I, relano, kad vi to izvodite da dodjed da pripomognem pa da se onda izvrndupim i uzivam :))) Bravo drushtvo, svaka cast!
    #ponosnanatebe

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa početkom septembra! I da znaš da treba da dođete, biće cool valjda. A i ti bi to fenomenalno fotkala!

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala! A kad i odradimo sve ovo pa kad navratiš u Kg prođi da vidiš kako je. Biće valjda ok.

      Избриши
  3. Jedva čekam da vidim izvedbu, odlično izgleda , bravo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, znaci posebno od nekog ko je strucan a i odlicno poznaje tretirani prostor!

      Избриши
  4. Sjajno! Odlicna ideja, sistematicno sagledana i izanalizirana, i naravno da ne sumnjam u samo izvodjenje. Stizemo u KG da pomazemo! ;) A kad se preselim da mi sredis nesto da me primite u NOA.. ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je stvarno zanimljiva ideja :) Jedva cekam da vidim izvodjenje, mada verujem da ce najsrecniji biti upravo gimnazijalci :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!
      Ocekujemo te da nam se pridruzis kad budemo ovo postavljali, vezivali, rasporedjivali. Bice i zabavno i korisno!

      Избриши
  6. Анониман25. јул 2012. 23:25

    Veoma zanimljivo, korisno, neobično, izvodljivo, kreativno, inspirativno... Biće zanimljivo da pročitamo blog koji će biti osvrt na realizaciju ove ideje, ali sve redom! Srećno! (D. P.)

    ОдговориИзбриши