Kragujevac Plaza - poslednja oaza


Pišem ovde tako o svemu i svačemu. Šta mi naiđe, bude aktuelno, inače ili meni aktuelno u tom trenutku. E pa sad je konačno na red došlo i nešto što je onako malo bliže i mojoj profesiji. A aktuelno da aktuelnije ne može da bude, bar na lokalnom nivou.

Sećam se jednog od predavanja profesora Miška Šuvakovića. Čovek nam je držao Istoriju i teoriju arhitekture (i još neke predmete, al' je ovo bilo na tom predmetu). Na njegovim predavanjima uvek je amfiteatar bio pun i na kraju predavanja posle pitanja: „Je l' ima neko nešto da doda? Kritika, komentar, pretnja?“, standardno bi se čuo aplauz. Toga dana je između ostalog postavio pitanje o arhitektonskim objektima koji su obeležili neke periode u Beogradu. I sam dao odgovor.

Prva polovina XX veka – zgrada BIGZ-a.
Druga polovina XX veka – zgrada SIV-a.
Početak XXI veka – tržni centri.


U tom duhu sam počeo da razmišljam i o Kragujevcu. Koje su građevine obeležile Kragujevac u novijoj istoriji pa do danas? Ok, arhitektura u Kragujevcu nikako po svome obimu ne može da se meri sa beogradskom, što je i logično. Tako da sam u razmišljanju za podelu uzeo širi vremenski period, čitav vek. A i ne želim ovde da razvijam neku suviše stručnu polemiku. Jednostavno ono što bi svakom prosečnom Kragujevčaninu palo na pamet.

XIX vek – zgrada Prve kragujevačke gimnazije
XX vek – zgrada Spomen-muzeja „21. oktobar“
Početak XXI veka – tržni centar Kragujevac Plaza (neće sigurno zatvoreni bazen, o tome sam pisao ovde).

13 коментара:

Bicikl

18:51 7 Comments


Volim da vozim bicikl. Neki kažu i bicikla. I ja sam dugo pričao tako. Nikad nisam znao šta je od ta dva pravilno. Ne znam ni sad. Neki kažu i bajs. Nekad sam pričao i tako. Više ne. Ne volim skraćenice. Ni nadimke. Ma lupam, nemam ništa ni protiv skraćenica ni protiv nadimaka. Ali uz neke stvari mi ne idu. Meni je bicikl bicikl.

7 коментара: