O Ceci, datumu, koncertima...

Sinoć je pevala cela Srbija! Možda i sa razlogom. Dobili smo više taj famozni datum za više i ne znam šta. A ako isti neće sve kompletno da nas 'rani i obezbedi nam bolje sutra, koje je sad već možda bolje danas nego se nismo još lepo rasanili, ono treba da slavimo što će valjda sad manje da nas smaraju sa svih strana vestima o njemu. Muka mi je od svih d***** više!

Koliko god da sam se smejao na 1000 varijanti teorija zavere koje ko zna ko više kuje prema ovom napaćenom narodu, ova ujdurma oko d***** bas na Vidovdan mi je mnogo zaparala sve živo. Ili je njima tamo u Briselu prosto bilo zanimljivo da se zajebevaju lepo sa nama ko što mi se čini da rade već godinama. Nema veze, bolje i da se zajebavaju nego da te ne vide. Još iz perioda dok smo bili u nižim osnovne činilo mi se da su nekako bolje prolazili oni autsajderi koje svi zajebavaju nego oni anonimusi koje nikad niko nije ni video. Mada možda grešim, rekoše mi jednom prilikom da takvi što se drže po strani mogu daaaleko da doguraju. Gazeći preko mrtvih čak. O primerima iz prakse da ne govorim, opšte su poznati (bar onaj glavni).

No, koliko god da smo napaćeni sinoć smo pevali, kao što rekoh. Veliki muzičko-scenski događaji na sve strane širom Srbije odigravali su se sinoć. U 4 najveća "grada" su se desila 4 velika spektakla:

U Kragujevcu je juče bio drugi dan sve popularnijeg Arsenal festa.

U Nišu je u okviru obeležavanja 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta premijerno prikazana Verdijeva opera "Trubadur" (ovde neću o preterivanjima što budžetskim što svakakvim drugim apropo ovog jubileja).

U Novom Sadu na glavnom gradskom trgu je održan koncert Cee Lo Green-a povodom rođendana Exit festivala (o kome se priča da će konačno i da izađe iz Srbije).

A u Beogradu - Ušće 2. Najmasovniji, najpopularniji i najspektakularniji (da pišem za neki od tabloida imao bih verovatno spremljen file sa superlativima pa bih mogao odmah još neki da izvučem) događaj, koncert, event decenije (bez malo). Majka svih Srba i Srpčadi, jedna i jedina Ceca, ili ovde treba ovako C E C A je pevala puna 4 sata pred više od 100 000 fanova.


Naravno da je ovaj poslednje navedeni događaj digao najviše prašine u javnosti. Po internetu, društvenim mrežama, svuda. Čak je i meni "vrtoglavo" skočila posećenost na blogu a sve zbog onog posta kad sam pisao o majci, a u tekstu je jedna slika naslovljena sa "ceca usce". Ludilo!

I dok jedni kače slike, stihove pesama, hvalospeve, drugi su puni negativnih reakcija. Priznajem, i ja sam se zaleteo i dobro sam potegao da pljujem. Doduse onako sarkastično krajnje, no priznaćete da je prilika takva da je prosto greota propustiti je. A onda sam stao i razmislio. Ceca ja neminovnost ljudi! Bar u Srbiji. Imamo mi mnogo većih problema.

Nekad se znalo, Marakanu, Ušće i te tako ogromne prostore napune od domaćih Čola (skidam kapu) i Ceca (jbg tako je). A ovo danas? Budibogs'nama! Pre manje od mesec dana Lukas u belom odelu "razvalio" Marakanu a posle se i JK (prevod za pismene: nije Jamiroquai) drznula da pokuša sa Ušćem, što je samo po sebi za neverovati.


Nakotilo se gamadi mnogo! I ako nam je Ceca tekovina one Srbije devedesetih, narko klanova i ratnih zločinaca što donose mikrotalasne sa ratišta i šenluče po vašarima kalašnjikovima, šta se zapravo desilo sa ovim novim "Cecama"? Ili smo samo prividno "izašli iz sankcija" i sve one priče da se devedesete vraćaju onda ne piju vodu jer iste nikad nisu ni prestajale na ovom prostoru. Samo su pojedini obrisali prašinu sa AirMax patika i ponovo "podšišali" tarzanke pa nam je sve to očiglednije. A naša majka se danas grli sa Ivicom kao što se onomad grlila sa Vojom pred skupštinom za neku srpsku novu (priznajem bio video), ili pre toga ko zna kome je pevala... Standardno u Srbiji, kad si "dobro" sa onima od gore uvek lepo plivaš. A neki bre "dobri" sa svima, samo se Mišković slučajno zajebao!

Ovaj sinoćnji koncert jeste bio najdrastičniji primer situacije u kojoj Srbija "grca" ali problem je upravo u tome što je daleko od toga da je usamljen slučaj. Velika većina je podržala to i koliko god to pojedinima smetalo protiv toga se ne može na način kome svi najlakše pribegavamo: drvlje i kamenje na Cecu, Jecu i Acu. Jer oni nisu povod, oni su posledica. Posledica iskrivljenog i degradiranog sistema vrednosti na svim nivoima, u kulturi, obrazovanju, funkcionisanju gradova i čitave zemlje. A što je nažalost postao obrazac ponašanja! Na sve to etiketu Ovo je Srbija pa na prvi program RTSa u ponedeljak popodne!

Ali u svemu ovome, nas niko ne prisiljava da budemo deo toga. Naročito u ovo vreme interneta gde su svi prepušteni sami sebi u izboru sadržaja koji konzumiraju. Zato nikako ne pije vodu ona: "Zatrpavaju nas đubretom pa moramo!" Ne moramo ništa! Ja sam sve ukupno odgledao 2 minuta sveprisutne Farme i Velikog brata i to ako saberem one prelete preko programa dok prelistavam šta ima na TVu. I ne mogu sa sigurnošću da tvrdim ni za jednu osobu koju poznajem da je sinoć bila na Ušću. Od bliskih prijatelja znam da nije niko, a od poznanika ne znam. A živim u Srbiji u kojoj taj broj od 100 000 nije zanemarljiv procenat. I Srbija (kao i svaka zemlja uostalom) je onakva kakvom je čine ljudi. A sami biramo ljude sa kojima provodimo najviše vremena. Pa ako ne možemo da promenimo većinu, možemo sigurno da pronađemo sebi slične.

A Ušće2, kako je majka nazvala pobednički koncert od sinoć, je samo pokazatelj da i dalje živimo po onoj Desankinoj: "Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu." Samo što je seljak nekad bio ratar, zemljoradnik a danas znate šta je. A ja sam sinoć slušao Caneta i Bajagu, a u glavi mi je odzvanjao Smak od preksinoć.


I da su bili kreativni do kraja, majci bi kao predgrupa, zbog datuma naravno, nastupala Goca Lazarević sa svojim megahitom Kud god da krenem tebi se vraćam ponovo! Ili bi bilo možda mnogo?


A meni ostaje samo da čekam 1. septembar. Ne, ne polazim u školu. Nego lepo na The Wall Roger Watersa u Arenu, kad smo već kod koncerata, datuma i simbolike. Pa da lepo svi u glas pevamo: "We don't need no education!" Posle ovih afera oko male mature izgleda da nam stvarno ne treba. A neko lepo reče, žalosno je što će nam sutra zemlju voditi ovi što su imali rešenja testova. Šta ćete kad su "sposobni". A ha!

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

3 коментара:

  1. Dolazio Satriani i drugi virtuozi u Srbiju, pa skupili jedva po 1000 ljudi... Eddie Izzard dođe čovek, pobiše se tih 2500 fanova da kupe karte i opet su karte dobili oni koji ni ne znaju ko je Eddie, ali su čuli da je poznat.
    Nego, što se tiče prašine sa Air Max-a - koje prašine? Ti novi fanovi nisu bili dovoljno odrasli (neki čak ni rođeni) kada se zahuktavalo sve ono što je gorelo narednih 20 godina. To su neki novi klinci, odišu šovinizmom i mržnjom protiv svega što nije srpsko, idu na splavove sa 12 godina i zakupljuju separee. Čiji je bes njih podigao i kako su oni proizvod svih onih ljudi koji su zaista živeli 90tih, žalili se i pljuvali po njima? Neverovatno mi je, zaista. Potomci tih istih žrtava 90tih stvoriše nove i strašnije 90sete - ode dete u školu i završi u komi, devojčice imaju "trik" kako da se u školskom WCu seksaju i ostanu nevine, po ulicama lete meci u sred bela dana. Sve ovo u KGu u poslednjih par dana.
    I onda Ceca. "Maika srBska, Srbi-A do toki-A, da im niko ne pljuje krsteve" i slične gluposti od omladine koja je otišla na koncert da proslavi uspešno položene maturske.
    Gde bre mi živimo, Jovane?

    ОдговориИзбриши
  2. Meni su pre neku godinu otkazali Scoprions i to su jednine pare koje mi je bilo krivo sto dobijam, za vracenu kartu. Za prasinu si u pravu, ali mi je bilo onako ok u kontekstu. A mi moramo za sebe da stvorimo neke naše male Srbije od naših ljudi, šta da se radi. I da plivamo kroz ovu veliku kakva god da je, nazalost. Nema dalje.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман30. јун 2013. 19:47

    Hmm..., "mala matura" na Marakani, "velika matura" na Ušću, testovi ispod ruke... Estradna država! Šta DA očekuješ?! Slažem se s rečenim u blogu. NE bih da uvijam, dno! Jadan nam je (u svemu!) sistem vrednosti! NE bih DA potpisujem, znamo se sa tvitera.

    ОдговориИзбриши