Slušam... SHAZAM

23:41 , 4 Comments

Palo mi je na pamet da pišem malo o muzici. Nisam muzički obrazovan (osim ako ne računamo pokušaj učenja sviranja gitare koji se završio na par pesama pa me je posle mrzelo da se bakćem sa tim) ali muziku non-stop slušam. Ja sam jedan od onih što idu ulicom sa slušlicama u ušima. A i posao mi je takav da mogu da radim uz muziku. Čak je retko isključujem i kad izlazim iz sobe. I radio mi je uvek ispred televizije. A dok smo vrteli i presnimavali kasete kao klinci, dešavalo mi se da jednu pesmu snimim na celu kasetu ako mi se svidi, da ne moram da premotavam. Danas naravno obožavam track repeat dugme. Pa valjda je i to već nešto.


Razvio mi se neki osećaj, na moju stranu nakrivljen ali osećaj, da mi se nešto više a nešto manje svidi. I prosto su mi se povećali zahtevi i nekako mi se čini da od muzike očekujem mnogo više nego ranije. Nisam isključiv po pitanju žanrova. Umem ja i kafanu (i te kako) i rok koncert (ovo tek i te kako). I klasiku, ne često al kad naletim na nešto što slušaju recimo likovi u Murakamijevim knjigama nema šanse a da ne potražim na youtubeu. God bless internet! 

Ponekad mi dosade stvari koje slušam i onda krenem u potragu za nekim novim stvarima. Verovatno kao i većina vas, imam par prijatelja na facebooku čiju muziku obavezno preslušavam. Ono kad postave nešto, čak i ako nemam pojma šta je obavezno pogledam. Verujem ljudima, prepoznaju se neke sličnosti, i prosto ne želim da mi tako promakne nešto potencijalno zanimljivo. Pa mi je ideja bila da ponekad ovde pišem o novim ili čak starim muzičarima i njihovoj muzici koja mi se onako uz put zakačila za uši.

A jedna od stvari koja mi je posebno odlična, i kojom sam hteo da počnem o muzici, je SHAZAM. U pitanju je program za smartphoneove koji prepoznaje muziku koja se trenutno čuje i daje podatke o izvođaču i nazivu pesme. Linkovan je na youtube i socijalne mreže pa istu možemo odmah pustiti sa neta, deliti ili čak kupiti sa amazona (ako iko u Srbiju to radi). Verovatno je većini poznat ili ga i koristi. Ja sam ga koristio još na starom Nokia telefonu a još više sad na Androidu.



Ne samo da volim da otkrivam nepoznate stvari, već mi je super i da zabeležim pesmu koju već znam, ili bar prepoznajem izvođača, pa da mogu posle ponovo da preslušam. Pa onda ovde pravim Shazam listu poslednjih nekoliko pesama. Oko mene se čuje nešto ovako.

Lolobrigida - Ja se resetiram


Mike Oldfild - Man In The rain


Oscar Benton - Not The Same Dreams Anymore


Gossip - Get A Job


Pulp - Disco 2000


Madness - Never Knew Your name



Red Hot Chili Peppers - In Love Dying


Simply Red - My Perfect Love


The Knife - Pass This On


Robyn Feat. Kleerup - With Every Heartbeat


A vi, je l shazamujete?

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

4 коментара:

  1. Одговори
    1. Ovo mu dođe moj muzički odgovor na tvoje instagram postove. A oni su odlični. Možda nekad izbacim i ja neki od mojih fotki.

      Избриши
  2. Ubedjen sam da mi laser od mini-linije ima traume od onog madoninog pirata :D
    Dobra lista, ja bih samo druge pesme nekih bendova stavio, ali sam sirotinja i ne furam smartphone :P ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Tri kila praznoslovlja, ali dovoljan je jedan gram da se ukaže na to. Na primer, šta ovo znači:

    "Razvio mi se neki osećaj, na moju stranu nakrivljen ali osećaj, da mi se nešto više a nešto manje svidi."

    Da l' postoji osećaj na tuđu stranu? Zar osećaj uvek nije sopstveni? I šta je tu tako neočekivano da se čoveku nešto manje a nešto više svidi?

    ОдговориИзбриши