Once upon a time in Yugoslavia

22:27 7 Comments


Svake godine oko 29. novembra kod nas se desi ista stvar. Ljudi toliko udare po Yugonostalgiji da to nije normalno. Ok, podržavam, kao bilo je lepo i sve to. Mislim i verujem da je bilo, ono malo što sam zakačio i čega se sećam jako mi se dojmilo. Ove godine se još nekako desilo da je umro i Ante Marković, poslednji premijer SFRJ pa je nekako sve bilo i pojačano. Odmah po facebooku milion pesama tipa Ja sam Jugoslovenka ili Dan republike, u zavisnosti od muzičkog afiniteta. I nekako su mi cool sve te pesme, dobro ne sve, Električni orgazam mi se smučio.

I bio mi je interesantan i članak u jednim dnevnim novinama o tome gde bismo bili sad da se Jugoslavija nije raspala i kako bi nam bilo bolje. Nivo sadašnje Poljske, ej, nije loše! Al' odmah i komentari od starijih kako smo za Poljake nekad bili pojam, pa onda i ona priča kao je neki naš student na proputovanju po Poljskoj platio jedan taxi za sebe a drugi da mu vozi kaput. Mislim stvarno... Ali verujem, takvi smo ti mi.

Nekako slučajno sam naleteo ovih dana na jedan foto blog koji se bavi „grafičkim putovanjem kroz ex YU pop kulturu“. I oduševim se! Skroz cool! Na njemu će svako naći nešto zanimljivo. A ovde ću i ja da vratim malo jače U rikverc, i eto sa tog sajta, razvrstano u nekih mojih 10 kategorija, slikama da podestim na vizuelnu umetnost jedne države koja je bila možda bolja a možda i gora (to ostavljam vama) od ovih danas ali je bila vizuelno svakako zanimljiva. Neki stariji će da se pronaći u mnogim stvarima, a mene su pre svega oduševili Pekabela sladoledi i Bukvar, a i sve ostalo mi je nekako bilo blisko. Pa udri po Yugonostalgiji!

_ambalaže




_arhitektura

Narodno Sveučilište u Zagrebu

Zgrada vlade u Podgorici

Sportski centar 25. maj u Beogradu

_ilustracije




_muzika





_časopisi




_obuća i odeća




_razglednice

Beograd 70ih

Ljubljana 60ih

Zimske Olimpijske Igre u Sarajevu 1984.

Zagreb 70ih.

_spomenici revolucije


_sportska dešavanja




_tehnika




Ako vam se dopalo, ili želite da pokažete svojim roditeljima, još puno sličnih stvari možete naći ovde.

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

7 коментара:

  1. Ja nisam nesto mnogo starija od tebe, ali se prilicno secam, plus sam zivela u tri drzave bivse YU i ove fotke su ucinile da se po prvi put od-ne-pamtim-kad osecam kao kod kuce. Hvala ti.

    ОдговориИзбриши
  2. ne znam zasto (oprosti mi, ne znam sta mi bi), ali pomislila sam da cu naici na yugonostalgican tekst i vec uhvatila zalet da pljucnem :D

    ali dobro je, nisi izdao ;)
    super ti je izbor, jedino sto fali je kapri u starom omotu

    ne postoje reci kojima bih opisala koliko su se samo zajebali sto su taj omot "redizajnirali"

    ОдговориИзбриши
  3. sjajn post JO! hop i za cas eto nas u detinjstvu! :)bukvar..aaa...borosane,sportski centar 25.maj,tamo sam se buckala...
    ali Pekabela...stalno sam pokusavala da gricnem kapri ovako kao na slici,na trouglic...nije mi islo,iznerviram se i poklopam ga odmah! :)

    ОдговориИзбриши
  4. @Clarice mene je totalno vratilo u detinjstvo, stvarno onako kućevna atmosfera, osećaj kad si klinac i imaš ljude koji će da paze na tebe!
    @Leyla zar si sumnjala :) ali ja sam iskreno vise leni osoba (onih 10% sto vise vole lenija od kaprija)
    @Anja a je l' si provalila zgradu vlade u podgorici, genijalno, kao da one dve slajfne lebde u vazuhu; mnogo bolje od svih stvari koje se danas grade kod nas :(

    ОдговориИзбриши
  5. mnogo simpa slicice..glasam za 'kapri' koga nema...

    ОдговориИзбриши
  6. kaprija i te kako ima,jos uvek isti izgled i ukus...proizvodi Frikom Beograd!!

    ОдговориИзбриши