Zašto verujem da će nastavak serije Otvorena vrata biti dobar


Složiće se mnogi da je serija Otvorena vrata jedna od najboljih, ako ne i najbolja, ikada napravljena na ovim prostorima. Svaka čast i Gigi i Emiliji, i Prletu i Tihom i mnogim drugima ali realno, Cakana, Dragoslav, Bata, Milica i ostala ekipa su ipak za pedalj ispred svih.

Odličan koncept sitkoma preuzet sa zapada originalno je uklopljen u naše podneblje. U vreme i mesto. Mada će neki reći da je serija bila ispred svog vremena. Možda i jeste, ne mogu da tvrdim, percepcija mi je onda bila mnogo drugačija. Ali gledao sam je i voleo i kada se premijerno prikazivala, nemajući pojma o čemu oni to, i nebrojano puta kasnije, kada sam razumeo gotovo sve fore. Neke doduše tek nakon odslušanih predavanja iz Istorije moderne umetnosti i dizajna na fakultetu. I onda uvek kad mi neko kaze da je serija glupa samo odćutim. Ok, poštujem mišljenje, ali za ovo ti je potrebno određeno predznanje, opšta kultura i to. A ako nemaš podlogu ne možeš ni da skapiraš, pa ti onda glupo!


Ovih dana opet se podigla prašina oko Otvorenih vrata, ako se uopšte nekad i slegla. Već ste čuli sigurno, snima se nastavak. Kada je onomad Bojana Maljević preko svog tviter naloga objavila vest, u istom danu kada je Srbija osvanula sa novim predsednikom, upravo je vest o Otvorenim vratima bila “najdeljenija” na društvenim mrežama. Ko bi rekao, jednom nešto da baci u senku politiku kod nas!

I mnogi su se oduševili. Gledati opet iste omiljene likove posle toliko godina stvarno je odlična stvar. Ili ne?

Naravno da ima i onih koji ne misle tako. Neki bi rekli da je Srbija puna hejtera i da će se uvek naći neko da dočeka na nož svaku ideju. Mada mislim da to niije slučaj samo sa našim društvom. I ono čuveno: “Nastavci su po pravilu loši!” Iz dosadašnih nastavaka lako je zaključiti to. Ali ovoga puta sam stao i razmislio još jednom. I u potpunosti podržavam ideju o nastavku ove serije!

Ako je ova serija u ono vreme bila bolja od svih koje su se prikazivale, opet je logično zaključiti da će i ovaj nastavak biti bolji od ostalih nastavaka. Šta bolji, ja lično ne očekujem ništa manje dobro od onog što smo do sada imali. Jer sećate se, ova serija je bila prikazivana, ako ne grešim, na trećem programu RTSa u terminu petkom, a ne čuveno u nedelju od 20:00. na prvom. Sa namerom da se marginalizuje iz dobro poznatih razloga. Tako da je logično da ista nije preterano finansirana i da je ono što ju je iznedrilo u najvećoj meri entuzijazam pojedinaca koji su se okupili oko ovog projekta (za ovo stvarno može da se kaže da je projekat).

I ako se oni opet okupljaju, želim da verujem da im se pre svega probudio isti taj entuzijazam. Naravno, ljudi žele i da zarade, kao i svi. Šta tu ima loše. Ali ostale serije u Srbiji obično vuče samo ta želja za novcem. Kada pronađu jednu dobitnu kombinaciju toliko je izmuzu da se svima pošteno smuči. Likovi se preforsiraju, iste priče, ista sela se vuku godinama po TVu. Sve često krene dobro pa se na kraju po pravilu pretera. Kod ove serije naprotiv, sve još deluje dosta sveže.


Kroz Otvorena vrata su obrađene razne teme koje su bile aktuelne u to doba. Ova serija je jedna od onih čije epizode možemo da gledamo nevezano jedna za drugu, što je opet retko za Srbiju. Čini mi se da danas ponovo imamo dosta materijala koji odgovara ovakvom vidu obrade, ako je materijal ikada i nedostajao. I nekako ne očekujem da će sve biti toliko slično kao nekada, jer upravo to ne bi bilo prirodno. Vremena su dosta slična ali u mnogome i različita. Na primer, da li mislite da onakva Milica ne bi sedela danas negde za računarom i pisala agresivan politički blog? Ili Bata koji smišlja neki vid internet prevare kojom će zgrnuti veliku lovu? Pa Cakana koja se pronalazi u novim vidovima multimedijalnog umetničkog izražavanja? Možda jedino Voja ima problem što više ne mora da se trudi da izbegne vojsku, mada mu na ruku ide činjenica da se antibiotici danas izdaju isključivo na recept. A ne mogu ni da zamislim šta će sve njima da padne na pamet! Daleko sam ja od tog nivoa!

Što je najbitnije u celoj priči, mnogi akteri su već potvrdili svoje učešće u nastavku. Pored pomenute Bojane Maljević, već su sa poslom krenuli kreatori serije Miloš Radović i Biljana Srbljanović. Biljana Srbljanović je još kao student napisala scenarija za 13  epizoda, među kojima su Ujka Toma, Moja porodica, Konstantin De Sisti, Ja bih da se malo izblaziram do sutra, Čekajući Batu... Što se mene tiče dovoljno da gospođi pružim svo poverenje. A nakon višegodišnjeg iskustva, nadgradnje i nagrada, kako domaćih tako i internacionalnih, logično je očekivati i još bolje stvari.

Od glumaca svoje učešće su potvrdili Lane Gutović, Bogdan Diklić, Nikola Đuričko i što je najvažnije jedna i jedina Vesna Trivalić. Oko lika Milice, koju tumači Sofija Jović, koja inače nije nastavila da se bavi glumom, najavljeno je još iznenađenja. Čitaj, nije isključeno njeno pojavljivanje. A ne vidim zašto bi bilo ko odbio da učestvuje.


I zato, sa velikim optimizmom verujem da će ovaj nastavak biti odličan. Mi smo u Srbiji mnogo puta verovali u razne stvari, a mislim da je ovo jedna od retkih prilika da iza nečega stoji ekipa koja ti uliva iskreni, delima dokazani i opravdano izazvani optimizam. Ekipa koja može da postigne i ono naizgled nepostizljivo.

Ja lično sa velikim nestrpljenjem očekujem nastavak, i sigurno ću sedeti ispred TVa i čekati početak svake nove epizode. A ako kojim slučajem ne bude valjalo, verujte prvi ću osuti paljbu po njima.

Hvala Vam, mnogo ste lepi!

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

7 коментара:

  1. iskreno, ja strepim. mnogo bih volela da rasture i ekipa je realno sposobna za to.

    drzim im palceve i jedva cekam.
    odoh da se izblaziram do sutra...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман27. мај 2012. 22:58

    serija je ok ali je limunadica...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam koja humoristička serija to nije, i u neku ruku se od istih to i očekuje, sednem, opustim se i nasmejem.

      Избриши
  3. Jovanche, ti znas da su za mene Otvorena vrata vise od religije i ovu vest o nastavku sam primila potpuno licno.
    Elem, pre vise godina kada sam sanjarila o tome da ce se nekada pojaviti nastavak, ideja o tome pojavljivala se simultano sa sledecom mislju: Samo da Bojana Maljevic ne bude opet u seriji! Ja razumem i njen entuzijazam i to da ima novca, ali neka plati neku drugu ulogu!

    Sama cinjenica da je ona pustila vest o nastavku je za mene bila kao kosmar verzija mog sna o nastavku... Enigmatike radi, da treba da predlozim neko drugog za tu ulogu, rekla bih Anica Dobra. Ana - Anica - vezuje se ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je najbolje napraviti nastavak sa istim likovima, naravno koliko je to moguce. Svaka promena glumca bi bila po malo vestacka. A lik Ane je nekako "najnormalniji" i cini mi se da je upravo to teze i odglumeti nego neke krajnosti.
      Bice ovo dobro, a to za religiju htedoh da napisem i ja, ali ne znam kako bi na to odreagovala moja publika (da ne pomisle da naginjem islamu) :)

      Избриши
  4. Анониман28. мај 2012. 15:21

    @Marija
    Ja bas mislim da je bojana fenomenalno odigrala ulogu ane,i mislim da serija nebi bila isto bez nje,sofije jovic...zato BIH NAJVISEVOLELA DA BUDE SA STAROM EKIPOM ♥♥♥
    Napred ♥OtVorEnA VrTaTa♥

    ОдговориИзбриши
  5. "iskreni, delima dokazani i opravdano izazvani optimizam" <3

    ОдговориИзбриши