Kragujevac Plaza - poslednja oaza


Pišem ovde tako o svemu i svačemu. Šta mi naiđe, bude aktuelno, inače ili meni aktuelno u tom trenutku. E pa sad je konačno na red došlo i nešto što je onako malo bliže i mojoj profesiji. A aktuelno da aktuelnije ne može da bude, bar na lokalnom nivou.

Sećam se jednog od predavanja profesora Miška Šuvakovića. Čovek nam je držao Istoriju i teoriju arhitekture (i još neke predmete, al' je ovo bilo na tom predmetu). Na njegovim predavanjima uvek je amfiteatar bio pun i na kraju predavanja posle pitanja: „Je l' ima neko nešto da doda? Kritika, komentar, pretnja?“, standardno bi se čuo aplauz. Toga dana je između ostalog postavio pitanje o arhitektonskim objektima koji su obeležili neke periode u Beogradu. I sam dao odgovor.

Prva polovina XX veka – zgrada BIGZ-a.
Druga polovina XX veka – zgrada SIV-a.
Početak XXI veka – tržni centri.


U tom duhu sam počeo da razmišljam i o Kragujevcu. Koje su građevine obeležile Kragujevac u novijoj istoriji pa do danas? Ok, arhitektura u Kragujevcu nikako po svome obimu ne može da se meri sa beogradskom, što je i logično. Tako da sam u razmišljanju za podelu uzeo širi vremenski period, čitav vek. A i ne želim ovde da razvijam neku suviše stručnu polemiku. Jednostavno ono što bi svakom prosečnom Kragujevčaninu palo na pamet.

XIX vek – zgrada Prve kragujevačke gimnazije
XX vek – zgrada Spomen-muzeja „21. oktobar“
Početak XXI veka – tržni centar Kragujevac Plaza (neće sigurno zatvoreni bazen, o tome sam pisao ovde).

Sada će neki odmah da pomisle: „Evo ga još jedan tekst propagandne prirode.“ E pa baš i nije. Iskreno, baš mi je drago što se tržni centar otvara, i eto radujem se. Kao što se radujem bilo čemu što je pozitivno u mom gradu i mojoj zemlji. I onomad kad je Djilas otvarao most u Beogradu bilo mi je drago. I već sam bio u Plazi, video, lepo je i sve to. Stvarno nešto novo kod nas. I arhitektonski zanimljivo. Al’ onda sam stao lepo i razmislio...

Ove tri zgrade govore mnogo više nego što na prvi pogled deluje. I to ne samo o trendovima u arhitekturi nekog vremena. Da se razumemo, govore o tome pre svega, i eto, svaka može lepo da reprezentuje ne samo domaću nego i svetsku arhitekturu svog perioda. I zato mi je još draže da konačno Kragujevac posle silnih nazadovanja dobije jedan objekat aktuelan u svetskim razmerama (čitaj ovako se prave tržni centri i po Evropi i svetu). Ali pored ovoga, ova tri objekta oslikavaju i stanje društva u datom trenutku i ja nikako ne mogu da se otrgnem utisku da smo u tom segmentu, zamerićete mi, ali neviđeno nazadovai!

Prva kragujevačka gimnazija, reprezentativni objekat obrazovanja. Nemojte mi reći da stvarno mislite da je zemlja Srbija u XIX veku bila u mnogo boljem ekonomskom položaju nego ova danas (verovatno u isto lošem, to ne sporim, samo što su nas sjahali Turci) pa je neko bio svestan važnosti ovakvog objekta za ovakvu instituciju, za zemlju u povoju.


Spomen-muzeja „21. oktobar“, reprezentativni objekat kulture. Već vidim neke koji će ovo da svrstaju pod komunističku propagandu ili šta već, ali ono što se desilo u Šumaricama, bez obzira na politiku je zaslužilo da se obeleži i na ovaj način. I čini mi se da o tome ne treba trošiti reči, kao ni o vrednosti same zgrade i onoga šta ona znači Kragujevčanima.


Tržni centar Kragujevac Plaza, reprezentativni objekat teške komercijale. Ne kažem da nam ne treba, ali majku mu, posle obrazovanja i kulture, pijaca! Dobro i po koja bioskopska sala, za one koji sitničare. Nešto mi ova putanja nije baš sjajna!


Mada realno, ovo je pravi pokazatelj dokle smo došli. Opšta degradacija sistema vrednosti. Jeste, deluje kao da mnogo popujem al' i nek deluje! Ok, još jednom poštujem sve to, investicija, novo u gradu, preko 500 radnih mesta. Al' eto, baš sam na nekom forumu naleteo da će plate radnika u Plazi biti okvirno 18 - 20 tisuća (nije provereno, tako kažu), pa daj da vidim one koji se hvale novim radnim mestima da izdrže do prvog sa 18 hiljada! Aha, zakonom je propisan minimalac koji je šta ti ja znam koliki, ali realno znate kako ide u Srbiji sa zakonima. A znate i ono čuveno: „Ako nećeš ti, ima ko 'oće i kom je i to dovoljno!“

A da ne pričam da u Kragujevcu ima i te kako šta da se gradi a da je iz kulturno-obrazovnih kategorija. Evo zgrada FILUMa (prim. prev. Filološko umetnički fakultet za one koji nisu iz Kragujevca). Godinama se priča o tome, godinama se određuju lokacije, rade se i prerađuju projekti. I godinama se studenti vucaraju po zabitim prostorijama drugih fakulteta i skidaju im obaveštenja sa oglasnih tabli. Ne znam ni da l' su dobili akreditaciju, beše to nešto ne može bez zgrade? A i kad dobiju zgradu, sumnjam da će da bude nešto više od jednobojnog kubusa, dve boje eventualno, sa krovom na dve vode i belom PVC stolarijom. Kao i većina novih zgrada po gradu inače. Na svakom ćošku ih ima. Šta ćeš, nema se para za više. Al' daleko je to od sveta, rodjaci!

A sutra, ako neko bude pisao turistički vodič kroz Kragujevac... Lonely planet neće sigurno, možda In your pocket, oni pišu o istočnoj Evropi. Staviće među znamenitosti i Prvu gimnaziju i muzej „21. oktobar“. Staviće i Plaza centar al' skroz tamo na kraju. Tako to ide, na kraju. A nama eto prvo!

I zato mi nešto otužan ovaj prolećem i Plazom izazvani optimizam. Pa sam na žalost i ove godine u fazonu „Proleće je, a ja živim u Srbiji!“ Al' dobro, eto mi u Kragujevcu bar po nečemu da se približimo Beogradu. A kod njih, nisam uspeo da nadjem sliku, al' sećam se, bilo pre godinu dana, preko skoro cele fasade iste one zgrade BIGZA sa početka, reklama za koncert Ace Lukasa! Samo nek je veselo, 'leba i igara i... kako beše ponavljaju od kad znam za sebe? Biće bolje, a?

jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

13 коментара:

  1. Анониман21. март 2012. 23:38

    Družim se s arhitektama! I oni mi govorili slično. Npr, Beograd, sa svih strana 'okružiše' mega-tržni centri: Metro, Tempo, Merkur, Rodić, IDEA, Delta, Ušće... Potrošačka era, valjda. Odraz vremena i svakodnevice. Dobro, da su na pesku i uglavnom montažnog karaktera, osim Ušća (?!).
    Blog podstiče na slična razmišljanja, očekivano, arhitektura, hmmm. Neka si ga napisao!
    PS - Ovoga puta neću o pravopisu, jer prošli put ("Bicikl") nisi se potrudio da ispraviš slovnu grešku, koju sam ti sugerisao. Uostalom, tvoj izbor! D. P.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prošli put sam pročitao komentar na poslu a tamo me nešto zeza Chrome i ne mogu da menjam tekst pa sam posle zaboravio. Ispravljam sad, a daj i šta ovde ne valja, primam sugestije, naročito od redovnih čitalaca. Hvala na čitanju!

      Избриши
    2. Анониман22. март 2012. 00:20

      Ma, malo 'talasam', ne beri brigu, ccc. Ako baš želiš, mogu da ti kažem. Ja kao novinar, imam malo drugačiji pogled na jezik i pravopis, pa postoje neke reči koje su nas 'učili' da nisu toliko primerene novinarstvu, konkretno - SJAJNO (npr.: estrada, voditelji, sport. komentatori, reklame...), PROSTO (npr.: mislim, da kažem...)... To sam pomalo primetio i kod tebe, pa samo malo 'utičem' dobronamerno, jer i pisanje bloga je po mojem mišljenju bliže novinarstvu. Možda o tome nisi razmišljao, ali postoji bar tridesetak reči i fraza koje novinari ne bi trebalo da upotrebljavaju, a razlozi su veoma konkretni. Mada, profesori jezika smatraju da su te reči pravopisno i gramatički 'ispravne'. Meni nisu!

      Pošto je 'projektovanje' rečenica i tekstova prilično slično arhitekturi, uslovno rečeno, dao sam sebi za pravo na malo opširniji komentar. Hvala! D. P.

      Избриши
  2. Uh, duhovna glad i kolektivno ludilo. Zato i gradimo samo trzne centre, nista pametno. Evo ti Metro, pa Roda, pa Tempo i Idea i ono peto cije ime ne mogu da zapamtim... Sve "senzacije", stampeda na otvaranju, "neverovatna snizenja" i slicno. A kad je neka promocija u Joakimu i sl., onda sve prazno, pa makar karte i dzabe delili.
    Inace, najniza plata u Rodi je bila 11 000. A radno vreme 7 dana u nedelji od 8-22 h, pa ti vidi.

    p.s. Nisam jos bila do Plaze, niti me nesto privlaci... Nisam hejter, samo me spopao neki nihilizam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam bio i meni je baš bilo dosadno. Osim bioskopa koji bi bio nešto zaista kvalitativno novo sve i da smo imali bilo kakav bioskop, ostalo se svede na "šareno, pa lepo". Konzumentska oaza, vašar taštine. I praznine.

      Избриши
  3. Mislim da Plaza kao projekat stranog investitora isključivo komercijalne svrhe, ne može da se poredi sa gimnazijom i mauzolejom koji su lokalne investicije kulturno-obrazovnog karaktera.
    Dakle, Clarice, ne "gradimo", nego grade tržne centre. Mi smo gradili gimnaziju i mauzolej.
    Ovo oko plata je zadato stanje. Ako ne prima platu od 18000, onda je nezaposlen i prima 0 dinara, a verovatno i živi od socijalne pomoći. Pa ti vidi šta je bolje. Plaza je investicija od 50 miliona evra od koje je mnogo ljudi živelo dok se gradila. Ima ih koji su dobijali plate, ima ih koji su izdavali stanove radnicima. Kako god okreneš vrlo pozitivno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da sam na više od jednog mesta istakao da mislim da je dobro što se otvara nešto ovako. Sve pohvale. Za zapošljavanje si u pravu ali se i tvoje svelo na "Ako nećeš ti, ima ko 'oće!", a ono što je Clarice rekla za Roda centar verovatno će se ponavljati i ovde. A te radnike nikakav zakon ne štiti.
      Ceo tekst je pre svega kritika činjenice da nam fali dosta objekata kojima treba posvetiti dosta pažnje jer će sutra ipak govoriti o nama. A ja ne želim da o nama govori samo tržni centar. Tačnije, da govori najglasnije!

      Избриши
    2. Анониман23. март 2012. 12:01

      Ja moram samo stanketa da upitam o kakvom mauzoleju prica??? Nije Jova govorio o spomeniku petom tri, vec o MUZEJU, koji je na ulazu u shumarice, velika crvenkasta zgrada, ima je na slikama u tekstu...

      Избриши
  4. Анониман23. март 2012. 12:05

    ne citam stalno tvoje blogove, iako imas sta da kazes, iako se slazem sa tvojim stavovima u vecini slucajeva, jednostavno mi previse bodu oci podstapalice koje previse cesto koristis, kao i "bas sad, e pa sad, DA SE RAZUMEMO" i ostale tvorevine koje su nomralne donekle u govoru, ali kada je u pitanju pisanje, jednostavno deluje kao da pise neki maturant osnovne skole, a ne akademski gradjanin i dobar student kao sto si ti. veliki pozdrav uz ovu pozitivnu kritiku, za koju se nadam da ces shvatiti na pravi nacin ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru! Naravno da ću da probam da se ispravim u tom smeru. Mada, kada sam počeo da pišem blog ljudi su mi posle prvih tekstova zamerili da sam malo stegnut i sugerisali da pišem opuštenije, baš kao što govorim. Možda sam otišao predaleko sa tim pa ću probati da redukujem neke stvari. Neki ljudi koji me znaju su mi rekli da kad čitaju imaju utisak kao da im pričam i to im se dopalo.
      Kada pišem o nekim dešavanjima formu bloga shvatam dosta opušteno pa tako i pišem. A prethodni post Bicikl sam objavio kao priču (kniževnija forma) i čini mi se da ima manje tih stvari. Kao i kada komentarišem neko književno delo ne primer. Baci pogled malo, videćeš.
      I svrati još ponekad, biće valjda bolje.
      P. S. Voleo bih da znam ko si, pošto vidim da me poznaješ, ali poštujem i kad ljudi komentarišu ovako. Pozdrav!

      Избриши
  5. Ali „Je l' ima neko nešto da doda? Kritika, komentar, pretnja?“
    :)
    Moje misli su sarene i ne tako ozbiljne pa cu ti reci sta mislim kad me budesh odveo tamo na saldoled od svog minimalca :*

    ОдговориИзбриши
  6. Dobar post... Puno pozdrava od mene,kao Kragujevcanke ;) Pratim te...

    ОдговориИзбриши