Da li biste živeli u ledenom bregu?

22:08 2 Comments


Ne pišem često o arhitekturi. Ne želim previše da smaram o stvarima koje ljude i ne zanimaju baš mnogo. Realno to jeste najrasprostranjenija umetnička forma, bar u svetu (kod nas i ne može većina stvari da se nazove umetnošću), ali ljudi su u većini sljučaja ravnodušni. Razumem, zgrade su prosto neminovnost i potreba i tu su zato što treba negde da se obavljaju sve te životne stvari i tačka. Ali mi arhitekti na to ne gledamo samo tako. Najjednostavniju definiciju je skoro upotrebila moja šefica: "Mi se trudimo da stvorimo pozitivan ambijent."

U Beogradu je pre neki dan otvoren 35. Salon arhitekture pod sloganom "Još uvek imamo arhitekturu". Ja se nadam da je to kod nas i dalje na snazi. Na salonu je, između ostalog izložen i projekat "Arhitektonski čas" Neformalne organizacije arhitekata - NOA, u kategoriji eksperiment - istraživanje. Ovde neću o Salonu i nagradama i kakva je arhitektonska situacija u Srbiji. Koga je interesovalo mogao je da se informiše sa svih strana, propraćeno je u medijima. Ovde ću o jednom projektu koji je nešto severnije od nas, u Evropi naravno, i koji je trenutno u završnoj fazi.

Reč je o stambenoj četvrti Iceberg (ledeni breg) u Orhusu (Aarhus) drugom gradu po veličini u Danskoj.


Projekat je radio tim od više arhitektonskih biroa JDSArchitects, Cebra, SeARCH i Louis Paillard. Pobedili su na konkursu 2007. godine i još od tada sam pratio po netu kako teče izgradnja. Ekipa je dobila i nekoliko nagrada za ovaj projekat.

Stambeni blok se nalazi u luci, nekada industrijskoj koja je prema planu danas predviđena za rezidencijalni deo grada. Prilikom formiranja novih stambenih jedinica izašlo se iz ustaljene forme bloka i čitava struktura je razlomljena na manje delove, koji su raspoređeni jedni u odnosu na druge tako da se svakom objektu, kao i stanu pojedinačno, otvara pogled koji ne zaklanja ni jedan objekat u blizini. Ovo je postignuto upravo nepravilnom kristalastom strukturom koja, kako samo ime kaže, podseća na ledeni breg koji pluta po površini mora. Što će reći, odlično uklapanje u lokaciju.



Zgrade su projektovane sa po 7 ili 8 spratova i u prizemlju su predviđeni komercijalni sadržaji. Stanovi su veoma raznoliki, različite veličine, na jednom nivou ili dupleksi. Balkoni su ograđeni staklom koje je na nižim spratovima plavo a ka višim se boja gubi do potpuno transparentnih na poslednjim nivoima. Ovim je takođe podržana ideja ledenog brega.








   

I u jeku ovih priča o nama i Evropi, datumima o počecima početaka predpregovora, ovo je čisto bilo da uporedite kako se gradi kod nas a kako negde tamo. Razumem, ekonomska situacija i sve. Ali da li uvek samo to? I, šta mislite? Da li biste voleli da živite u ledenom bregu?





jovankg

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

2 коментара: